Čo je doména a čo je hosting?

V našej každodennej praxi sa stretávame často s otázkami, čo je doména a čo je hosting. Keďže ide o virtuálne produkty, pomáhajú nám prirovnania k veciam v reálnom svete. Nasledujúci text je vysvetlením pre ľudí, ktorí sa v tejto problematike neorientujú, takže prosím ospravedlňte toto veľmi zjednodušené vysvetlenie.

 

Čo je to doména?

Doména je ako adresa vo virtuálnom svete internetu. To znamená, že ak v reálnom svete bývate napríklad na Kamilkovej ulici 18, na internete môže bývať vaša stránka napríklad na adrese www.mojaadresaje.love, www.mojaadresaje.sk, www.mojaadresaje.eu, … V podstate záleží len na vašej fantázii a na tom, či je daná doména ešte voľná (či tam už nebýva iná stránka). Naša firma býva na internetovej adrese www.exohosting.sk. Pozor, doménových koncoviek nie je nekonečný počet. U nás si ich môžete objednať vyše 300. Od známych ako sú .COM, .SK, .NET, až po nové generické .LOVE, .TOP, .BIO, či .XYZ.


Čo je to hosting?

Hosting, či webhosting si predstavte ako pozemok. Jedna vec je mať adresu, ale druhá vec je mať pozemok, kde môžete postaviť dom. Pozemok môže mať rôznu rozlohu, natiahnuté inžinierske siete. Tak isto hosting môže mať rôzne veľký priestor pre webstránku, či emaily a rôzne doplnkové služby, ktoré uľahčujú, či vylepšujú prevádzku stránky.